Case

Interim: transitie schoonmaakmiddelen producent

Het betreft een middelgroot bedrijf, ongeveer 40 miljoen euro omzet. De fabriek en de kantoren zijn geheel nieuw neergezet met verregaande geautomatiseerde productie lijnen. Het bedrijf is grotendeels eigendom van de investment afdeling van een bank.

Auteur: Jan Kalisvaart
JBR Mandaat levert een Interim CFRO aan een schoonmaakmiddelen producent

Ondanks een goede orderportefeuille werden er verliezen gerealiseerd en was het bedrijf cash negatief.

Hierdoor was het bedrijf onder bijzonder beheer van dezelfde bank. Dat maakte het wat betreft aanspreekpunten makkelijk, maar door de verschillende belangen aandeelhouder versus bank, ook ingewikkelder.

Bijzonder beheer vroeg Mandaat om een CFRO te leveren die een company-breed verbeterprogramma kon opzetten en implementeren. Met name de effectiviteit en productiviteit van productie en supply chain moest naar een (veel) hoger prestatieniveau worden gebracht.

De CFRO nam in feite de rol van de CEO over. Deze laatste bleef nog ¾ jaar aan als representatie naar de grote accounts en ondersteuning bij de productie. Uiteindelijk is door de bank gevraagd of de CFRO van Mandaat de rol van CEO definitief wilde overnemen, hetgeen is geschied. Daarmee sprak de bank het vertrouwen uit in “onze man”.

Niet dat het bedrijf meteen uit de verliespositie was (wel drastisch minder verlies), maar door de (financiële) inzichten die er nu wel waren, kon er een verbeterplan worden ontwikkeld, het niveau van de personele bezetting worden verhoogd en de cash-positie flink worden verbeterd.

Zeker de eerste maanden heeft Diederik vd Biggelaar van Mandaat als schaduwmanager, samen met de CFRO, intensief de casus gevolgd en frequent de strategie en stappen met de bank mede vormgegeven.

Neem persoonlijk contact op met het team

http://Jan%20Kalisvaart

Jan Kalisvaart
Managing Partner

http://Diederik%20van%20den%20Biggelaar

Diederikvan den Biggelaar
Associate partner