Evenement

Mandaat Thema-avond – ‘Alternative Debt Financing’

Op 10 november organiseerde Mandaat en JBR een Mandaat-avond waarin de verschillende vormen van ‘alternatieve financiering’ en de voor- en nadelen hiervan werden besproken. Met als sprekers Joris Linders (BeeQuip), Sven van der Biezen (Floryn), Hans Wielinga (CF(R)O) en Frank Steenhuizen (Restructuring Specialist van JBR), onder dagvoorzitterschap van Jan Kalisvaart.

Auteur: Jan Kalisvaart
JBR Mandaat organiseert Mandaat avonden om kennis te delen

Op 10 november organiseerde we een Mandaat-avond, waarin de verschillende vormen van ‘alternatieve financiering’ werden besproken.

Met zowel bekende als nieuwe gezichten, was het een zeer interactieve Mandaat-avond met mooie discussies. Waar het in het verleden bijna vanzelfsprekend was om voor vreemd vermogen naar ‘de banken’ te gaan, is dat anno 2022 al lang niet meer vanzelfsprekend en zijn partijen als BeeQuip en Floryn in dit gat gesprongen. Of zoals ze het zelf zijden; ‘hebben ze aan de markt laten zien dat het ook anders kan’.

De introductie van Frank Steenhuisen gaf direct een mooi referentiekader. Enerzijds een overzicht van de verschillende vormen van alternatieve financiering en anderzijds een duidelijk beeld van welke type financiering voor welke ondernemingen van toegevoegde waarde kan zijn. Als oud (bijzonder beheer) bankier en Financial Restructuring Specialist, belichtte hij dit vanuit de verschillende kanten.

Sven van der Biezen gaf ons vervolgens een kijkje in ‘zijn wereld’ met verschillende vormen van alternatieve bedrijfsfinanciering voor het MKB. Het gebrek aan snelheid en flexibiliteit van de traditionele financiers kwam daarbij meermalen aan bod. Overduidelijk was daarbij dat de door Artificial Intelligence gedreven ‘risk engine’ dé grote differentiator van Floryn is. Ook het plaatje waarin de verschillende partijen in de markt in kwadranten (hoog vs laag tarief en low vs high tech) waren geplaatst, bracht de aanwezigen veel inzicht.

Vervolgens nam Joris Linders de zaal mee in het businessmodel en de sterk groeiende markt van equipmentlease. Door te kiezen voor een heel duidelijke niche, in combinatie met een hele hoge mate van automatisering, heeft ook BeeQuip een grote voorsprong ten opzichte van de traditionele financiers. In het bijzonder het inzicht in de verschillen tussen de risk-exposure van nieuw en gebruikt equipment, gaf een duidelijk inzicht in de financiële mogelijkheden die deze vorm van financiering biedt.

Als laatste spreker nam Hans Wielinga de aanwezigen mee in zijn ervaringen met de verschillende vormen van financiering waarmee hij te maken heeft gehad in de vele ‘distressed’ opdrachten die hij heeft gedaan. Met zijn typerende nuchtere aanpak en humor schetste hij een duidelijk beeld van waar financiers het verschil kunnen maken tussen succes en mislukking.

Tijdens de plenaire Q&A, maar ook tijdens het aansluitende walking dinner, werd nog uitgebreid gediscussieerd over de toekomst van de financieringsmarkt en in het bijzonder over de grote verschillen in het gebruik van Artificial Intelligence in het KYC proces tussen de traditionele banken en fintechs zoals Floryn en BeeQuip.

Neem persoonlijk contact met ons op

http://Jan%20Kalisvaart

Jan Kalisvaart
Managing Partner